Polen Informatie

Polen biedt imposante bergen zoals bijvoorbeeld het tafelgebergte (Góry Stołowe). In het zuidelijke gedeelte van het land verheven zich het Poolse middelgebergte, het Heiligkreuzgebergte, de Beskiden, de Woudkarpaten en de Sudeten met het Reuzengebergte.

Polen biedt imposante bergen zoals bijvoorbeeld het tafelgebergte (Góry Stołowe). In het zuidelijke gedeelte van het land verheven zich het Poolse middelgebergte, het Heiligkreuzgebergte, de Beskiden, de Woudkarpaten en de Sudeten met het Reuzengebergte. Het enige hooggebergte van Polen zijn de Karpaten met de Hoge Tatra. Hier ligt ook de hoogste berg van Polen, de Rysy (2.499 m). De Hoge Tatra is erg geschikt voor wintersport.

Waarom een skivakantie in Polen boeken?

U houdt van kleine gezellige skigebieden? Wat dacht u dan van een wintersportvakantie in Polen? Skigebieden in Polen zijn minder druk dan in Oostenrijk of Frankrijk. Maar toch bieden de Poolse Karpaten en Sudeten perfecte voorwaarden voor wintersporters. Ook de gastvrijheid en de culinaire specialiteiten zijn in Polen uniek. De lokale bevolking is vrij open en behulpzaam. De grote skigebieden Szklarska Poręba en Karpacz bieden de mogelijkheid de wintersportvakantie in een idyllische en unieke omgeving met overzichtelijke skigebieden door te brengen.

Waar in Polen kan je skiën?

De meest bekende skiregio’s van de Karpaten en Sudeten hebben één overeenkomst: perfecte voorwaarden voor wintersporters van elk niveau. De Karpaten zijn een bergketen in Midden- en Oost-Europa. Het gebergte loopt van Tsjechië via Polen, Slowakije, Oekraïne, Roemenië en Servië. Het Poolse deel van de Karpaten ligt in het zuiden en zuidoosten. Krakow, Bielsko-Biała, Zakopane, Krynica-Zdrój, Krosno, Sanok en Przemyśl zijn steden Poolse steden in de buurt van het gebergte. Het skigebied Kasprowy Wierch biedt 16 km piste met een hoogteverschil van 1.014 m à 1.987 m. Er zijn er 2 km blauwe, 7 km ride en 7 km zwarte pistes beschikbaar. Naast het indrukwekkende uitzicht vindt u hier ideale wintersportmogelijkheden.

 

Nog een grote bergketen in Midden-Europa zijn de Sudeten die zich verdelen op 3 landen: Duitsland, Polen en Tsjechië. Het grootste deel ligt echter in het zuidwesten van Polen. De hoogste top van het Sudetengebergte is de Sněžka, die dichtbij de Tsjechisch-Poolse grens in het Reuzengebergte ligt en maar liefst 1.602 m hoog is. Steden in de omgeving zijn Wrocław, Jelenia Gòra, Świeradów-Zdrój, Szklarska Poręba en Karpacz. Door zijn ligging telt Karpacz tot de meest belangrijke toeristische centra van het Poolse Reuzengebergte. De plaats ligt 630 m hoog en er is er een uniek landschap, aantrekkelijk voor winterwandelaars en wintersporters. Het skigebied met zijn 15 km op hoogtes tussen 707 m en 1.362 m ligt dichtbij de Tsjechische grens, wintersporters vinden hier perfecte voorwaarden.

Wat valt er te doen in Polen?

Skiën, langlaufen en wandelen door het landschap zijn de meest populaire winteractiviteiten. Indien u op zoek bent naar iets anders zijn ook uitstapjes naar de nabije steden een idee.

 

Een echte aanrader is Krakow. De een na grootste stad van het land biedt talrijke culturele attracties zoals de oude marktplaats en de burcht. Krakow is een moderne gezellige studentenstad en internationaal bekend. Beleef een trip door het centrum in een paardenkoets en verken het deze mooie stad.

Wrocław is een van de oudste steden van Polen en dat zie je aan de oude gebouwen. De cultuurhoofdstad 2016 is een van de grootste steden. Aan te bevelen is hier het “Panorama van Racławice“, de eeuwige hallen en de dom, kenmerk van de stad.

Iets verderop gelegen, maar toch bezienswaardig ligt Warschau. De hoofdstad van Polen is politiek en cultureel gezien erg belangrijk. De stad is een leuke mix tussen wolkenkrabbers en oude gebouwen. De oude stad, die opnieuw werd opgebouwd, is UNESCO werelderfgoed. Kenmerk van de stad is het cultuurpaleis, met 230 m het hoogste gebouw van Polen.