Italie informatie

Italië heeft alles te bieden: pittige hellingen en beroemde wereldbekerpistes in de Dolomieten en een waar poedersneeuwparadijs bijvoorbeeld in Livigno. In de Zuid-Tirolse skigebieden vindt u alpiene gezelligheid en originele berghutten, en daarbij ook nog veel zon. Italië vormt de perfecte combinatie van culinair en sportief plezier

Italië heeft alles te bieden: pittige hellingen en beroemde wereldbekerpistes in de Dolomieten en een waar poedersneeuwparadijs bijvoorbeeld in Livigno. In de Zuid-Tirolse skigebieden vindt u alpiene gezelligheid en originele berghutten, en daarbij ook nog veel zon. Italië vormt de perfecte combinatie van culinair en sportief plezier

Waarom wintersport in Italië?

Welkom in “Bella Italia”. In het gevarieerde Italië is “dolce vita” niet alleen het motto maar ook de daadwerkelijke levenshouding. Genieten van het leven en gelukkig zijn – de Italianen houden van hun land met al zijn mogelijkheden en pleziertjes. Gedeeltelijk komt het genot natuurlijk ook door de wintersportmogelijkheden. Vino, gelato, cappuccino, pizza – culinair gezien is Italië wereldberoemd, maar skiën is bijna net zo populair als de gerechten. Wanneer u dus in de winter naar Italië gaat, is een bezoek aan een van de vele, mooie skioorden haast verplicht. En als u er toch al bent, moet u natuurlijk de goede wijnen en het lekkere eten proeven. Italië biedt veel voor adrenalinejunks, maar de brede en lange pistes overtuigen elke wintersporter, ook omdat carven hier goed mogelijk is. Vergeet voor uw reis naar Italië nooit de zonnebrand, want de zon schijnt er veel – misschien een van de redenen voor de vrolijkheid van de Italianen. Dus geniet van uw dag op de piste met het heerlijke panorama, ideale sneeuwvoorwaarden en de warme zonnestralen.

Waar in Italië kan je skiën?

Het is in Italië mogelijk om in 6 verschillende regio’s te wintersporten. De meeste liften bevinden zich in de Dolomieten. De Dolomieten behoren tot de zuidelijke Alpen en zijn uniek en wereldbekend. De Dolomieten liggen in de regio’s Zuid-Tirol, Belluno en Trentino. Zuid-Tirol geldt als de zonnigste regio van de Alpen, waar skiërs en snowboarders volkomen tevreden zullen zijn. Naast de regio Dolomiti Superski met 12 skigebieden (onder meer Sella Ronda en Gardena Ronda) heeft u tevens de mogelijkheid om kleinere skigebieden te leren kennen. De Dolomiti Superski regio overtuigt echter door 1.200 pistekilometers en 460 liften met één enkele skipas!

De Dolomieten in Trente zijn via de Brenner makkelijk te bereiken en bieden tevens wondermooie skigebieden. De regio Lombardije met het wintersportoord Bormio heeft een sportief verleden – al meerdere malen vond hier het ski wereldcup plaats. De gemeente ligt in Sondrio, de meest noordoostelijk gelegen regio van Lombardije. Nog een interessant skigebied ligt bij Livigno, het paradijs voor freeriden en telemarken. De plaats ligt direct bij de Zwitserse grens en is daarom tolvrij en een winkelparadijs. Bovendien is het voordelige skioord, dat tevens erg lawinezeker is, een uitgebreid activiteitenprogramma in de winter. Bovendien kunt u hier gaan heliskiën, een onvergetelijk maar ook redelijk duur avontuur.

Ook in Piëmont, dicht bij Turijn en de Franse grens is heliskiing mogelijk. In 2006 vonden in Turijn de Olympische winterspelen plaats. De wedstrijd voor snowboarders vond plaats in Bardonecchia, zeker een aanrader voor snowboarders om een keer naartoe te gaan. Nog een populaire bestemming is de Valle d’Aosta in de buurt van de Franse en Zwitserse grens. Het dal biedt leuke hotels, gezellige hutjes en een ruime keuze aan restaurants en uitgaansmogelijkheden. De regio Veneto loopt van de Adriatische kust tot aan de Dolomieten. Hier biedt de Alpenstad Belluno vele leuke pistes. In het skigebied van Belluno ligt zelfs een van de langste pistes van Europa. De 12 km lange piste loopt van de bekende Marmolada-top tot in het dal en behoort tevens tot de skiregio Dolomiti Superski.

Zijn de Dolomieten echt de mooiste bergen van de wereld?

De Dolomieten, die tot de zuidelijke kant van de Alpen behoren, gelden als mooiste bergen ter wereld. Zijn ze dat ook? Misschien… Wanneer u de regio op een zonnige dag verkent en er net verse sneeuw ligt die in de zon glinstert met daar omheen de bergen, zult u zonder twijfel toestemmen. Sinds 2009 zijn de Dolomieten UNESCO werelderfgoed. De hoogste top in het gebied, de Marmolada is maar liefst 3.342 m hoog.

Wat valt er nog meer te beleven tijdens wintersport in Italië?

Naast het skiën is er nog veel meer te doen. Bijzonder interessant is het langlaufen. Er zijn talrijke leuke routes voor elk niveau – van beginner tot pro. De beste regio voor langlaufers is het Pustertal met het grootste loipenetwerk van Europa. Als deel van de Dolomiti Nordicski verbinding met rond 1.300 km loipes in 13 regio’s binnen de Dolomieten kan je geen betere voorwaarden hebben. Verdere activiteiten zijn bovendien sneeuwschoenwandelingen, paragliding, paardenkoetstochten of ijsklimmen.