Duitsland informatie

Als je aan wintersporters vraagt waar je in Duitsland kunt skiën, denken de meesten vooral aan één plek: de Zugspitze. De hoogste berg van Duitsland in het zuiden van Beieren vormt een natuurlijke grens met Oostenrijk en valt onder de meest favoriete skigebieden van Duitsland.

Vaak wordt Duitsland als wintersportbestemming onderschat en dat terwijl ons buurland over een paar mooie en gevarieerde skigebieden beschikt. Zuid-Duitsland beschikt vanwege de Alpen natuurlijk over het grootste aanbod van pistes, die vooral liefhebbers van het alpine skiën weten te waarderen. Voor families zijn de iets kleinere skigebieden in de Harz, in het Zwarte Woud of in het Thüringer Woud ideaal. En voor iedereen die maar eventjes op de latten wil staan zonder ver te moeten rijden, zijn er natuurlijk de pistes in het Sauerland.

Waar kun je in Duitsland skiën?

Als je aan wintersporters vraagt waar je in Duitsland kunt skiën, denken de meesten vooral aan één plek: de Zugspitze. De hoogste berg van Duitsland in het zuiden van Beieren vormt een natuurlijke grens met Oostenrijk en valt onder de meest favoriete skigebieden van Duitsland. De pisten op de Zugspitze lopen tot op 2.720 m, de top is 2.962 m hoog. Er ligt tot in mei voldoende sneeuw. In de Beierse Alpen zijn tevens gebieden als de Allgäu of de Fellhorn-Kanzelwand andere geliefde skigebieden. Het in Oberallgäu bij de Nebelhorn gelegen Oberstdorf is bijvoorbeeld de locatie van het wereldberoemde Vierschansentoernooi. Met maar liefst 128 km pistes tot aan het nabije Kleinwalsertal aan de Oostenrijkse kant behoort dit gebied tot de grootste skigebieden van Duitsland. Ook het Berchtesgadener Land is een leuke skiregio met zijn 6 skigebieden en de Watzmann (2.713 m) op de achtergrond.

Maar er zijn er ook nog skigebieden buiten de Alpen: Duitsland telt meer dan 600 officiële skigebieden! Het grootste deel is erg klein en biedt maar 1 of 2 liften met korte afdalingen. Maar er zijn ook grotere gebieden die veel variatie bieden. Overal in Duitsland zijn er middelgebergtes waar wintersport mogelijk is. Het Beierse Woud bijvoorbeeld, deel van het Boheemse Woud in het oosten van Beieren, is niet alleen het grootste bosgebied van Europa, maar wacht tevens met verschillende skigebieden op je. Populaire bestemmingen en de hoogste skiberg in het Boheemse Woud is de Große Arber (1.456 m) met 10 pistekilometers en het Arbär kinderland, waardoor dit gebied erg aantrekkelijk is voor gezinnen met kleine kinderen. Het bos loopt tot Tsjechië, waar het Sumava heet. Wereldwijd bekend is het Zwarte Woud, niet alleen door de Schwarzwälder kersentaart, maar ook vanwege de opmerkelijke skigebieden. Voornamelijk het gebied rond de Feldberg met 63 pistekilometers telt tot de grotere gebieden van Duitsland.

Räuchermannen, Schwippbogen en mijnbouw – ook het Ertsgebergte in het oosten van Duitsland biedt meer dan tradities – namelijk onder meer veel keuze voor wintersporters. Het indrukwekkende landschap en de skigebieden, samen met de mogelijkheid om lange wandelingen te maken – een bijzonder belevenis. Het is tevens mogelijk om vanuit het Ertsgebergte naar Tsjechië te skiën. Een deel van de pistes loopt rond de Fichtelberg en daarmee langs Oberwiesenthal, het hoogstgelegen oord van Duitsland. In Duitsland kan je in bijna alle windstreken skiën – in het vrij vlakke westen ligt het Sauerland met Winterberg en liefst 27,5 km aan pistes. In het midden is er het Thüringer Woud en het skicentrum Oberhof am Rennsteig, bekend door de biatlon wereldcup. In het noorden is er het Harzgebergte, het meest noordelijke middelgebergte van Duitsland.

Waarom wintersport in Duitsland?

De unieke skiregio’s in Duitsland zijn erg gevarieerd. Waar de skigebieden wat kleiner zijn, valt er meestal verder veel te beleven en is er een groot aanbod aan vrijetijdsactiviteiten. Vaak zijn er langlaufcentra ontstaan in wat vlakkere gebieden, waardoor er vele loipen aanwezig zijn. Nordic wintersport is trouwens nog steeds erg populair, voornamelijk in bondslanden als Thüringen of Saksen. Bovendien is er een unieke cultuur en natuur, waardoor Duitsland een geliefde bestemming voor liefhebbers van ongerepte natuur en rust is. Voor een ontspannen vakantie in het mooie landschap met veel sportmogelijkheden zijn de Duitse middelgebergtes ideaal!

Wat maakt Duitsland bijzonder?

Het vrijetijdsaanbod, zachte afdalingen en overzichtelijke skibergen met blauwe pistes – Duitse skigebieden zijn ideaal voor families met kinderen. De kleine gebieden zijn overzichtelijk en bieden vaak een kinderopvang. Maar ook beginners en gevorderden komen aan hun trekken. De iets grotere skigebieden bieden vaak ook funparken met slopes, waardoor ook de tieners volledig kunnen genieten. In de middelgebergtes tussen 900 en 1.600 m liggen veel pistes lager dan de boomgrens, waardoor er vaak romantische bosafdalingen zijn.

Hoelang kan je in Duitsland skiën?

Door de lage ligging van de middelgebergtes kan je voornamelijk in de wintermaanden december tot maart uitgebreid skiën. Vaak ligt er buitengewoon veel sneeuw in het Ertsgebergte en het Zwarte Woud, maar ook de Allgäu en het Berchtesgadener Land beloven hoge sneeuwzekerheid. Het langst duurt het seizoen in het gebied rond de Zugspitze dankzij de hoge ligging van 2.000 – 2.720 m. Van december tot begin mei is het skigebied geopend. Vaak schijnt erboven de zon en is het in het dal bewolkt.